Yarı zamanlı çalışama ile süt izni birlikte kullanılabilir mi?
10.02.2023

Devlet memurlarına tanınan yarı zamanlı çalışma hakkı ile birlikte süt iznini birlikte kullanmak mümkün mü?

Cevap
Sağlık-Sen     16.10.2023

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 104’üncü maddesinin (D) bendinde “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.”ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu (D) bendi uyarınca doğum yapan kadın memurun çocuğunu emzirmesi için analık iznin bitim tarihinden itibaren 6’şar aylık iki periyot halinde 3 ve 1,5 saatlik süt izni kullanması öngörülmüştür.

Süt izninin saatlerinin belirlenmesi kadın memura bırakılmıştır.

Doğum izinleri ve mazeret izinlerinde (süt izni)uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:6 13/04/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi gazete de yayımlanmış bulunmaktadır.

Söz konusu Tebliğde süt izninin kullanımı ayrıntılı olarak izah edilmiştir.

“2) Süt izni süresi

a) Memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.”

b) Çoğul doğumlarda da süt izni süresi aynıdır.”

Anılan mezkur kanunun 104 nci maddesinin (F) bendinde “Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir. " hükmü yer almaktadır.

29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunun 6 maddesi ile 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine ilave edilen hüküm sonucu engelli çocuk sahili olan devlet memurlarına çocuğun bakımı için yarım gün çalışma imkanı getirilmiştir.

Söz konusu izinlerin birleştirmek suretiyle kullanılmasına cevaz veren düzenleme bulunmadığı gibi iznin amacı engelli çocuğun günlük bakımının sağlaması amaçlanmıştır.

Uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:6 13/04/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi gazete de yayımlanmış bulunmaktadır.

Anılan Tebliğin “C) Yarım Gün İzin”  yarım gün çalışmaya ilişkin düzenlemelere yer verilmiş söz konusu bendin  3 üncü fıkrasında da “Yarım gün iznin kullanımı

a) Yarım gün izin hakkından sadece kadın memur yararlanır.

b) Yarım gün izin hakkından yararlanan memura ayrıca süt izni verilmeyecektir.

c) Yarım gün izin hakkını kullanmakta iken çocuğun ölümü halinde memur bu iznin kalan süresini kullanamaz.

ç) Memurun çalışacağı sürelerin başlangıç ve bitiş saati kurumu tarafından belirlenecektir.

d) Yarım gün izin hakkından yararlanan memurun günlük çalışma süresi, 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi uyarınca belirlenen günlük çalışma süresinin yarısı kadardır.

e) Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde görev yapan ve yarım gün izin hakkından yararlanan memurun çalışma şekli, haftalık yirmi saatlik çalışma süresinin dikkate alınması suretiyle kurumlarınca düzenlenir.”ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 657 sayılı Kanun 104 üncü maddesinin F bendi hükmü gereğince verilen yarım günlük çalışma izni süt izni ile birlikte kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

Sorular Anasayfasına Dön