Genel Başkan HAHUM Kongresi’nde Konuştu: “Sağlıkta Dönüşüm Programının Mimarları Küstürülüyor”

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hasta Hakları ve Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAHUM) tarafından 'Hasta ve Çalışan Hakları Bağlamında Tamgün Çalışma ve Sağlık Bakanlığı Yeni Teşkilat Yasası' konulu kongre düzenlendi.

 


Kongrede Genel Başkanımız Metin Memiş de "Sağlık Çalışanları Açısından Sağlıkta Dönüşüm Programı" konulu bir sunum yaptı.


KAMU HASTANE BİRLİKLERİ'NDE PİLOT İL UYGULAMASI YAPILMALI


Bugüne kadar Kamu Hastane Birlikleri'nde oluşabilecek sorunları birçok kez dile getirdiklerini belirten Genel Başkanımız Metin Memiş, yeni sistemin 81 ilde aynı anda uygulamaya konulmasının büyük bir risk olduğunu söyledi. İlk defa uygulanacak bu yapılanmanın olası eksiklerinin giderilebilmesi için öncelikle birkaç ilde pilot uygulamalar yapılarak revize edilmesi gerektiğini söyleyen Memiş çalışanların aklında zaten var olan soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.


Emeğin değer olarak görülmediği hiçbir sistemin başarılı olamayacağını söyleyen Genel Başkanımız Metin Memiş şu andaki sistemde böyle bir anlayışın hakim olduğunu kaydederek çalışanların motivasyonunu sağlayacak, geçmişten gelen eşitsizlikleri giderecek bir iradenin ortaya konulmasını önemsediklerini söyledi.


"SAĞLIKTA VATANDAŞ TALEBİ ARTARKEN, İSTİHDAM HIZI ÇOK DÜŞÜK"

 

Sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte farklı istihdam modellerinin de oluştuğunu ifade eden Genel Başkanımız Metin Memiş, talebin hızla artmasına karşın personel alım oranının çok düşük seviyelerde olduğunu söyledi. Kamu Hastane Birlikleri ile sözleşmeli istihdam modelinin asli bir model olarak yaygınlaştırılmasına imkan sağlandığına dikkat çeken Memiş bu sistemin kalıcı bir istihdam modeli olamayacağını söyledi.

 

Hasta hakları konusunda birçok düzenleme yapıldığına işaret eden Memiş buna karşın çalışan haklarında düzenleme yapılmamasının üzüntü verici olduğunu ifade etti.

 

Sağlıkta dönüşümün mimarları olan sağlık çalışanlarının, bu dönüşümden hak ettikleri gerçek değeri elde edemediklerini düşündüklerini söyleyen Memiş sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye genelinde yaptığımız araştırma ve anketlerde sağlık çalışanları sağlıkta dönüşüm programının getirdiği olumsuzluklardan dolayı tedirgin. Çünkü çalışanlara hak ettiği değer verilmiyor. Çalışanlar şiddete uğruyor, mobbinge uğruyor. İstihdam açığı çok fazla ve bununla doğru orantılı olarak çalışanın sırtındaki iş yükü de çok fazla. Artık bu sorunların çözülmesi gerekir. Hasta memnuniyeti kadar çalışan memnuniyetine de önem verilmelidir. Bugünkü istihdam açığına baktığımızda açığın kapatılması için istihdam edilmeyi bekleyen tüm sağlık personelinin KPSS'ye girmesine bile gerek yoktur. Personel ihtiyacı bu denli fazla. KPSS yerine her ay Bakanlık tarafından mesleki yeterlilik sınavlarının yapılması bu açığı önemli oranda kapatacaktır. Sağlık çalışanlarının ücretlerinde ciddi iyileştirmeler yapılmalıdır. Garanti gelirleri artırılmalı, ek ödemenin garanti gelir içindeki yeri % 30 olmalıdır."

 

  • PAYLAŞ :