“Maliye’nin Rakamları Gerçekçi Değil”

 

Toplu görüşmelerin 5. turunda Maliye bürokratlarının memur maaş artışlarıyla ilgili sunumuna Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar itiraz ederek, maliye rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet çalışanları açısından gerçeği yansıtmadığını söyledi.

 

  Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 5. tur toplantısında mali haklarla ilgili görüşmelere yarın saat 14.00'te devam edilmesi kararlaştırıldı. Ancak Maliye Bakanlığı bürokratlarının, kamu çalışanlarının ücretlerinde 2002-2009 yılları arasında yaşanan artışlara ilişkin masaya taşıdıkları verilere Genel Başkanımız Mahmut Kaçar itiraz etti.

 

Maliye bürokratlarının sunumunun ardından söz alan Genel Başkan, maliyenin rakamlarının sağlık çalışanları açısından gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Maliye’nin raporunda, ortalama memur maaşının 2009 Temmuz itibariyle aile yardımı dahil 1480 TL, ortalama hemşire maaşının ise 1780 TL olarak belirtildiğini anlatan Kaçar, oysa sağlık çalışanlarının ücretlerinin bu ortalamanın altında olduğunu dile getirdi.

Maliye raporunda 2006-2009 yılları arasında devletin kamu çalışanlarına enflasyonun üzerinde zam yaptığı görüşüne yer verildiğini kaydeden Mahmut Kaçar, “Bu yıllar arasında kamu çalışanlarına yapılan ek ödemeler nedeniyle ücret artışlarının enflasyonun üzerinde gerçekleştiği doğrudur. Ancak, ek ödemeden yararlanamayan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, enflasyonun üzerinde ücret almadığı gibi, kamu çalışanları içinde en düşük ücret alan kesim haline dönüşmüştür” şeklinde konuştu.

 

“HEKİM-HEKİM DIŞI ARASINDAKİ MAKAS AÇILMIŞTIR”

 

Maliyenin, 2002 yılında bir müsteşar ile memur arasındaki 7.2 kat olan maaş farkının, 2009 yılında 3.6’ya düştüğü ve kamudaki ücretler arasındaki makasın daraldığı şeklinde görüş belirttiklerine işaret eden Genel Başkanımız Mahmut Kaçar, sağlıkta ise tam tersi bir durum yaşandığını kaydetti. 2004 yılında uygulamaya giren performans sistemi ile birlikte hekim-hekim dışı personel arasındaki makasın daha da açıldığını dile getiren Kaçar, “Hükümetin kamudaki ücret makasını daraltma politikasının izleri maalesef sağlıkta görülmemektedir. Maliye Bakanlığı; Tam Gün Yasa Tasarısı’nda hekim dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yüzde 200’e çıkartılmasına engel olarak bu makasın açılmasına katkı sunmuştur” diye konuştu.

Genel Başkan, sağlık çalışanlarının ek ödemeden aylık mahsuplaşma şeklinde yararlanması ve döner sermaye tavan oranlarının yüzde 200’e çıkartılması taleplerinde ısrarlı olduklarını belirterek, “Sağlık çalışanlarının ücretlerinin ortalama memur ücretleri seviyesine çıkması için bu taleplerimizin dikkate alınması zorunludur” dedi.

 

  • PAYLAŞ :