3. Tur Görüşmelerde Sendikal Taleplerimizi İlettik

 

Toplu görüşmelerin üçüncü turunda, yetkili sendikalar kendi hizmet kollarında yaşanan sorunları ve taleplerini dile getirdiler. Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının temel sorunları ve sendika taleplerini slayt sunumu eşliğinde gerçekleştirdi.

 

Memur sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu görüşmelerin üçüncü oturumunda sendikaların talepleri görüşüldü. Sendikaların ağırlıklı olarak sözleşmeli personel uygulamalarından kaynaklanan adaletsizlikleri gündeme getirdiği toplantıda, Genel Başkanımız Mahmut Kaçar sözleşmeli personele, kamuya alım yapılmadan önce nakil hakkı tanınması ve idari görevlere atanma hakkı verilmesi önerilerinde bulundu.

 

Sunumunda sözleşmeli personel uygulamasının yanlışlıklarını bir kez daha tekrarlayan Kaçar, “Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız Kurum İdari Kurulu toplantısında sözleşmeli personelin tek çatı altında toplanmasını mutabakat altına aldık. Sözleşmeli personele idari görevlere atanma ve nakil hakkı da dahil olmak üzere kamudaki diğer memurlarla aynı mali ve sosyal haklar sağlayacak yasa taslağı hazır ve kısa süre içerisinde Başbakanlığa gönderilmesini bekliyoruz. Biz bu konuda genel bir mutabakat yapılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Oturumu yöneten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise Kaçar’ın sözleşmeli personele nakil hakkı ve idari görevlere atanma önerilerinin önemli olduğunu vurgulayarak Devlet Personel Başkanına bu konularda çalışma yapılması talimatı verdi.

 

 

 

 

EK ÖDEMEDE AYLIK MAHSUPLAŞMA HEMEN ÇÖZÜLMELİ

 

Kaçar, 2009 toplu görüşmelerinde mutabakata varılan ek ödemede aylık mahsuplaşma konusuna değinerek, bu konunun bu yıl da görüşülüyor olmasını eleştirdi. Ek ödeme mahsuplaşmasını konusunun sağlık çalışanları açısından hayati bir talep olarak gördüklerini kaydeden Mahmut Kaçar, konunun bir an önce çözülmesini istedi.

 

Sunumunda, Sağlık Bakanlığında ve üniversite hastanelerinde çalışan hekim dışı personele 375 sayılı KHK kapsamında verilen ek ödeme tutarı kadar net ücret maaşlarla birlikte genel bütçeden garanti gelir olarak verilerek, kalan tutarın da performansa bağlı döner sermaye ek ödemesi kapsamında değerlendirilmesini isteyen Kaçar, tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yüzde 200’e, riskli birimlerde çalışanlar için de yüzde 250’e çıkartılmasını talep etti.

 

RADYOLOJİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

 

Tam Gün Yasası ile birlikte günlük haftalık çalışma süreleri 35 saate çıkan radyoloji çalışanlarının sorunlarını da gündeme getiren Genel Başkan, çalışma saatleri konusunda AB ülkelerini örnek alan Sağlık Bakanlığını eleştirerek, Bakanlığın çalışma koşulları noktasında da aynı hassasiyeti göstermesini istedi. Kaçar, kimyasal veya radyoaktif ışınlara maruz kalan personelin çalışma koşullarının AB standartlarında olması gerektiğini vurguladı.

 

Sağlık personelinin askerlik görevini sağlık personeli istihdamında güçlük çekilen yerlerde yapmasını da talep eden Kaçar, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm personelin de sağlık personeli olarak tanımlanmasını istedi.

 

Genel Başkanımızın toplu görüşmelerde yaptığı sunumu görmek için TIKLAYINIZ

 

GÖRÜŞMELER İFTARA KADAR SÜRDÜ

 

3. tur görüşmeler, iftar saatine kadar sürdü. Hizmet kollarının sorunlarının görüşülmesine, 4. turda devam edilmesine karar verilerek 3. tur sona erdi.

 

3. tur görüşme sonrası açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, 4-B, 4-C, 399, 4924 gibi farklı istihdam türlerinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Gündoğdu, toplu görüşmenin 3. turunda bütün sözleşmelilerin sorunlarının ortak çözülmesi için çalıştay yapılmasına sıcak bakıldığını söyledi. Gündoğdu ayrıca, 28 Ağustos'tan önce hükümetin zam teklifini ortaya koyması gerektiğini belirtti.

 

 

 

Toplu sözleşmeye yönelik ikinci bir mevzuat komisyonu kurulmasını da öneren Gündoğdu, 5 artı 5'lik yüzdelik zam ile 120 lira ek ödeme ve 630 bin eşi çalışmayan memur için eş yardımının 51 lira arttırılması, 20 TL toplu görüşme primi talebinin hükümetin gündemine almasını tekrarladı.

 

Ahmet Gündoğdu, kamu görevlilerine grev hakkı tanınması ve siyaset yasağının kaldırılması taleplerine, Kamu İşveren Kurulu'nun, 'yeni bir anayasa gerektiği için şu an sıcak yaklaşmadığını' bildirdi. Toplu sözleşme için ise, ikincil mevzuat komisyonu kurulması ve fiili çalışmanın başlatılması teklifinde bulunduklarını belirten Gündoğdu, bu konuda ısrarcı olacaklarını kaydetti.

 

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN SORUNLARI İÇİN ÇALIŞTAY ÖNERİLDİ

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılması öngörülen değişikliklere ilişkin ortak bir çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını da bildiren Gündoğdu, sözleşmeli personelin sorunlarını çözmeye yönelik ortak çalışma önerisinde bulunduklarını, Kamu İşveren Kurulu'nun da, ilgili bakanlıklarla ortak bir çalışma yapılmasının ardından konfederasyonlarla değerlendirme yapılması önerisini getirdiğini açıkladı. 4-A dışındaki tüm sözleşmeli personelin çözüm bekleyen acil sorunlarının masaya yatırılmasını istediklerini de belirten Gündoğdu, tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki isteklerinden de taviz vermeyeceklerini söyledi.

 

 

 

  • PAYLAŞ :