Sağlıkta Çalışan Kadın Şiddet ve Stres Mağduru

 

Çalışma hayatında kadına yönelik şiddetin en sık rastlandığı kurumlar arasında hastaneler başı çekiyor. Özellikle acil servislerde yaşanan şiddetin en büyük mağduru ise kadın çalışanlar.



24 saat esasına göre çalışarak halka hizmet eden kadın sağlık çalışanlarının, 8 Mart'ta dahi bir hasta veya hasta yakını tarafından sözel, fiziksel veya psikolojik şiddete uğramamasının hiçbir garantisi yok.

 

Sağlık-Sen'in 12 bölgede gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, sağlık kurumlarında kadın çalışanların yüzde 61'i sözel, yüzde 36'sı psikolojik şiddetle karşılaşıyor. Araştırmaya katılan 1260 kadının yüzde 3'ü ise fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyorlar. Ancak sağlık kurumlarında fiziksel şiddete uğrayan kadınların sayısının bu oranın çok üzerinde olduğu biliniyor.

 

BİR AYDA 5 HAFTA ÇALIŞIYORLAR

 

Sağlık kurumlarında çalışan kadınlar uzun süreli ve düzensiz çalışma koşulları nedeniyle yoğun stres yaşıyorlar. Çocuklarına ailesine ve sosyal hayata yeterince vakit ayıramıyorlar. Haftalık çalışma süresi 40 saat olduğu halde kadın çalışanlar haftada en az 55 saat çalışıyor. Normal mesaiye ek olarak, yaklaşık ayda 60 saat fazla mesai yapıyor. Bu tablo kadın çalışanların ayda 5 hafta çalıştıkları anlamına geliyor. Kadın çalışanların en az yüzde 60'ı hafta sonları da çalışıyor.

 

Sağlık-Sen'in araştırmasına katılan kadın çalışanların yüzde 90'ı işi nedeniyle çocuklarına vakit ayıramadıklarından, yüzde 85'i aile ve sosyal hayatının kısıtlandığından yakınıyor. 
Yüzde 79'u mesleğini yerine getirirken yoğun stres yaşıyor. 
Yüzde 77'si çok fazla nöbet tutmalarının iş performanslarını olumsuz etkilediğini düşünüyor.



Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar : 
"Yetersiz İstihdam Stres Kaynağı"



Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinde en büyük katkıyı kadın çalışanların sağladığını belirterek, "Kadın çalışanlar yetersiz istihdama bağlı olarak yaşadığı ağır iş yükünden kurtarılmalı, büyük bir stres kaynağı haline dönüşen şiddete karşı çalışma güvenlikleri sağlanmalı, aile ve sosyal hayatta onları rahatlatacak tedbirler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Kaçar, 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, "Kadınların sorunlarının değil, onlara sağlanan çağdaş çalışma koşullarının konuşulduğu 8 Mart'lar yaşamayı diliyoruz" dedi.

 

 

  • PAYLAŞ :