Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde Önemli Değişlikler
16 Ocak 2020, Perşembe

Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de Sağlık Bakanlığı’nın Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapıldı.

Yapılan değişiklikler şu şekildedir:

  • İller arası yer değişikliği kurası, Ocak, Haziran ve Eylül aylarında 3 dönem iken Ocak ve Haziran ayları olmak üzere 2 döneme düşürüldü.
  • Mazeret tayinlerinin il müdürlüğü emrine yapılması ibaresi kaldırıldı.
  • Devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamadan sağlık ve aile birliği mazereti sona eren Devlet hizmeti yükümlülerinin, tercihleri alınarak ilk Devlet hizmeti yükümlüsü kurasıyla atanacağına dair hükümdeki tercihlerinin alınması ibaresi kaldırıldı. Böyle tercihleri alınmadan Devlet hizmeti yükümlüsü kurasına dahil edilecekler.
  • Eşi iller arası yer değişikliği kurası ile başka bir yere giden eşin aile birliği mazeret tayininde, eşinin atanma tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde, sadece D ve C hizmet grubu şartı değil, bundan sonra PDC’nin uygun olması halinde astlık üstlük sıralaması da aranmayacak.
  • Devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlamış stratejik personelin özel sektörde çalışan eşinin yanına tayininde uygulanan 1440 gün sosyal güvenlik prim ödeme gün sayısının bulunması hükmünde, 1440 günün son 5 yıl içerisinde olması düzenlemesi getirildi. Böylece 1440 günün son 4 yıl içerisinde kesintisiz uygulanması yönündeki sıkıntılar ortadan kalkmış oldu.
  • Eşi özel sektörde çalışanların sosyal güvenlik prim gün sayısının hesabında kullanılan “Askerlik, doğum ve sağlık nedeniyle ödenmeyen primler prim gün sayısından sayılır.” hükmü kaldırıldı.
  • Eşi Sağlık Bakanlığı kadrosunda sağlık hizmetleri sınıfı dışında görev yapan sağlık personelinin eş durumu tayinlerinde, eşinin görev yaptığı yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubu olması halinde yer değişikliği yapılacak. Aksi halde her iki eşin unvan ve branşında görev yaptıkları illerin doluluk oranlarına göre eş durumu mazeret tayini değerlendirilecek. Bu madde hükmü stratejik personel için uygulanmayacak.
  • 1, 2, 3, 4 üncü hizmet bölgelerinde son atama tarihi itibariyle 1 yıl görev yapanlar 5’nci ve 6’ncı hizmet bölgelerine grup şartı olmaksızın alt bölge tayini isteyebilecek.
  • Atanma tarihinden itibaren 2 yıl çalışma şartının istisnası olan maddeler sağlık mazereti, aile birliği mazereti, can güvenliği mazereti ve alt bölge mazeretiydi. Bunlardan herhangi bir nedeniyle tayin isteyeceklere 2 yıl çalışma şartı uygulanmamaktaydı. Yapılan son düzenleme ile alt bölge tayinleri bu istisnalar arasından çıkarıldı. Bundan böyle atanma tarihinden itibaren 2 yılını doldurmayanlar alt bölge tayini isteyemeyecek.
  • Branşında eğitim kliniği bulunan eğitim araştırma hastanelerine iller arası yer değişikliği kurası, kurumlar arası nakil, alt bölge ve karşılıklı yer değişikliği tayinlerine göre atama talebinde bulunan uzman tabip ile uzman diş tabiplerinin başasistanlık sınavı başvuru şartlarını taşıdığını belgelemesi gerekmektedir.  Yapılan düzenleme ile bu şartını taşımak için yabancı dil şartı aranmayacak.
  • Çalışma süresine göre üst hizmet bölgelerine atanmayı düzenleyen 31/A maddesinde yapılan düzenleme ile, 6’ncı hizmet bölgesinde 2 yıl görev yapanlar sadece 5’nci hizmet bölgelerinin değil 6’ncı hizmet bölgelerinin de, 5’nci hizmet bölgesinde 4 yıl görev yapanlar sadece 4’ncü hizmet bölgelerinin değil 5’nci hizmet bölgelerinin de C ve D hizmet grubu illerine hizmet puanı ve döneme bağlı kalmaksızın atanabilecek.
PAYLAŞ :