Yıpranma Payı 2017’de Hayata Geçmeli
30 Aralık 2016, Cuma

Genel Başkanımız Metin Memiş, Sağlık-Sen’in talebiyle gündeme gelen ve aşama kaydedilen yıpranma payının 2017’de hayata geçmesi gerektiğini ve bütün sağlık çalışanlarını kapsaması gerektiğini söyledi. 


Genel Başkanımız Memiş, TRT Radyo 1’de, Cengiz Özbay’ın sunduğu Memur Saati programına konuk oldu ve soruları cevaplandırdı. Sağlık çalışanlarının zor şartlar altında ve fedakarca görev yaptığını belirten Memiş, yetersiz istihdamın iş yükünü artırdığını, 2017’de yapılacak alımlarla bu sorunun bir nebze de olsa çözülmesi gerektiğini ifade etti. Yılda 80 bin öğretmenin istihdam edildiği ülkemizde 10-15 bin sağlık çalışanının yoğunluğu azalmasına ciddi anlamda katkı sunamadığını ifade eden Memiş, sendika olarak bu talebimizi Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a da ilettiğimizi ifade etti. Yetersiz istihdamın yoğun bir çalışma ortamı ve nöbet yükünü beraberinde getirdiğini belirten Memiş, “Sağlık Bakanlığı, yaptığı modern hastanelerdeki modern cihazları kullanacak sağlık çalışanı sayısını artırmalı ve sağlık çalışanlarının sorunları çözmeli. En önemli sorunlardan birisi de adaletsiz performans sistemi. Adaletsiz döner sermaye uygulaması, çalışma barışını bozuyor. Hekimin hekimle, sağlık personelinin sağlık personeli ile kıyaslanıp farklı uygulamaların olduğunu görüyoruz. Hekimleri hastaneyi çekmek için yapılan tam gün, başka bir adaletsizliği beraberinde getirdi. Vahşi kapitalizm, sağlık bakanlığı ve kamu hastaneleri kurumunda uygulanıyor. Az personel ile çok iş yaptırma söz konusu. Özellikle Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, sağlık çalışanlarımız çok yoğun çalışıyorlar. Bakanlık, daha çok personel istihdam etmeli ve bunu gündeme getirmeli.” şeklinde konuştu. 


Mevcut döner sermaye sisteminin değişmesi ve daha adil, çalışma barışını sağlayacak, emeğinin karşılığını verecek bir sisteme geçilmesi gerektiğini de dile getiren Genel Başkanımız, düzenlediğimiz döner sermaye çalıştayı ile konuyu bütün yönleriyle ele aldığımızı, talep ve önerilerin de yer aldığı sonuç raporunu bakanlığa da ileteceğimizi kaydetti. 
 



SASAM hakkında da bilgi veren Genel Başkanımız Memiş, “SASAM sağlık, sosyal politika ve işgücü politikalarına katkı sunmak ve yön vermek amacıyla kuruldu. Temel sorunları ele alıp, çözüm önerilerini sunuyoruz. Birçok konuyu ele aldık, çalıştaylar düzenledik, raporlar hazırladık. Analizler hazırlıyoruz. Türkiye’de bir ilk olarak sağlık okur-yazarlığı araştırması yaptık. Bakanlık, sağlıkta ikinci dönüşüme geçiyor. Vatandaşın sağlık hizmetine ulaşımı önemli, ancak yeni dönem koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini öne çıkarmalı. Vatandaşlarımız, sağlık hizmetini bilinçli şekilde almalı. Sağlık okur-yazarlığı, bu açıdan önemli.” dedi.


Sağlıkta şiddetin önlenmesi için toplumsal duyarlılığın artması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Memiş, sağlık kurumlarının güvenliklerinin de artırılması gerektiğini söyledi. Sağlık hizmetlerinin sunumunda vatandaş memnuniyetinin artmasına karşın, şiddette yaşanan artışın hem bu haberlerin sunumu hem de şiddet konusunda toplumda meydana gelen artışın katkısı olduğunu ifade eden Memiş, “Özellikle son dönemde şiddet olayları gündemimize fazla geldi. Haberlerin sunumu, şiddeti haklı çıkaracak şekilde yapılıyor. Sağlık hizmetlerindeki memnuniyetin artmasına karşın, şiddetin artış göstermesi bu konunun ciddiyetle ele alınması gerekir. Bizim talebimizle, şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması konusundaki yasal düzenleme maalesef uygulanmıyor. Bu konuda gerekli ek düzenlemeler yapılmalı ve şiddet uygulayanlar tutuklu yargılanmalı. Bunun yanı sıra hastanelerin güvenlikleri sağlanmalı. Caydırıcı olması bakımında da, şiddet uygulayanların sağlık harcamaları 6 ay süreyle sosyal güvenlik giderleri devlet tarafından ödenmek yerine, kişiden tahsil edilmeli.” Şeklinde konuştu. 


Sağlık hizmetinin kutsal bir iş olduğunu da sözlerine ekleyen Memiş, bir sinema filminde, sağlık çalışanları rencide edici şekilde gösterilmesinin sağlık çalışanlarını rahatsız ettiğini ifade etti. Memiş, başta şiddetin önlenmesi olmak üzere, sağlık çalışanlarına hak ettikleri değerin verilmesi konusunda hem bakanlık hem de toplumumuzun daha duyarlı olması çağrısında bulundu.

PAYLAŞ :